Ett Omega-3 Index på minst 8% kan fungera som ett målvärde för att minska risken för död i kranskärlssjukdom.
FARI har presenterat argument för att använda Omega-3 index som ett verktyg för riskstratifiering vid dödsfall i kranskärlssjukdom. Dessutom har de föreslagit att en Omega-3 Index-nivå på minst 8% är ett rimligt preliminärt målvärde för att minska risken. Omega-3 Index kan representera en ny, fysiologiskt relevant, modifierbar och oberoende markör för risk vid dödsfall i kranskärlssjukdom.
[Harris, William S., och Clemens Von Schacky. ”The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease?” Preventive medicine 39.1 (2004): 212-220.]
—-
Februari 2023. Studie visar att personer med höga omega-3 DHA-nivåer i blodet löper lägre risk för covid.
Dessa fynd tyder på att ökad konsumtion av fet fisk och/eller användning omega 3-tillskott, kan minska risken för negativa covid-19-utfall.
Källa FARI: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36863828/
—
Februari 2022. Två nya Omega-3-indexstudier undersöker fördelarna för immunitet och cellmembranintegritet hos friska människor.
I de två viktiga studierna som publicerades nyligen i tidskriften Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA) diskuterades Omega-3 Index och dess koppling till hälsa. Den första studien undersökte hur Omega-3 Index relaterar till bredden på fördelningen av röda blodkroppar (RDW), som är en mått på cellintegritet. Den andra studien utforskade förhållandet mellan Omega-3 Index och ett balanserat immunsystem.
Båda studierna observerade fördelar med högre nivåer av omega-3-fettsyror (EPA+DHA) i blodet hos friska personer, vilket ger stöd för att fastställa rekommenderade dagliga intag (RDI) för EPA och DHA.
Omega-3-innehållet i röda blodkroppars membran, det vill säga Omega-3 Index, är en stabil biomarkör för långvarig intag av omega-3-fettsyror EPA och DHA. Det har varit känt i årtionden att fettsyror som finns i röda blodkroppars membran påverkar strukturell integritet och signalvägar.
Forskarna i den första studien fann att förmågan hos röda blodkroppar att ändra form ökar med Omega-3 Index. De ville ta reda på om högre Omega-3 Index var associerat med skillnader i röda blodkroppars struktur hos friska personer. Studien visade att en högre Omega-3 Index var kopplad till en bättre RDW, även hos personer utan tecken på inflammation eller anemi.
I den andra studien undersöktes förhållandet mellan Omega-3 Index och immunsystemet. Resultaten visade att det fanns en omvänd relation mellan Omega-3 Index och neutrofil-lymfocyt-förhållandet (NLR), vilket mäter balansen mellan det medfödda och det anpassande immunsystemet. Högre Omega-3 Index var kopplad till lägre NLR, särskilt hos personer med en Omega-3 Index under 6,6%, medan NLR förblev relativt stabilt hos dem med en Index över 6,6%. En idealisk Omega-3 Index ansågs vara 8% eller högre.
Källa: FARI
—
Omega 3 och alzheimer
Hög nivå av omega-3 DHA i blodet kopplas till 49% lägre risk för Alzheimer, enligt forskning från Fatty Acid Research Institute. Studien följde 1490 deltagare över 65 år och visade att högre nivåer av DHA minskar risken för Alzheimer, särskilt för de med ApoE4-genen. En ökning från lägsta till högsta nivå av DHA förutsågs ge ytterligare 4.7 år utan Alzheimer. En ökning av DHA kan vara kostnadseffektiv och potentiellt spara miljarder i vårdkostnader. Studien bekräftar tidigare forskning och ger viktiga insikter om sambandet mellan DHA och demensrisken.
Källa: FARI
—-
Högre nivåer av omega-3-fettsyror i blodet ökar livslängden med nästan fem år
Detta enligt en studie från IMIM (Hospital del Mar Medical Research Institute).
Forskningen visar att omega-3-nivåer i röda blodkroppar är lika bra som rökning som en indikator på dödlighetsrisk.
Studien, baserad på data från Framingham Offspring Cohort, indikerar att regelbunden konsumtion av fet fisk ökar förväntad livslängd med nästan fem år. Jämförelsevis tar regelbunden rökning 4.7 år från livslängden, vilket motsvarar vinsten av höga omega-3-nivåer i blodet.
Resultaten indikerar att vissa fettsyror, inklusive omega-3, fungerar som starka prediktorer för dödlighet. Studien, som omfattade över 2200 personer under elva år, visar att inte alla mättade fettsyror är negativa, och små förändringar i kosten kan ha kraftfulla hälsoeffekter. Forskarna planerar nu att analysera liknande indikatorer i europeiska befolkningsgrupper för att se om resultaten är tillämpliga utanför USA.
American Heart Association rekommenderar regelbunden konsumtion av fet fisk för dess hälsofördelar.
Källa: FARI