Omega 3 under och efter graviditet

Under graviditeten

Att tänka på när du läser detta är att tester visar att 95% av oss inte har tillräckliga nivåer av omega 3 i blodet. En nivå som bör vara minst 8%. Och att det ofta är stor obalans mellan omega 6 och omega 3. En balans som bör vara neråt 3:1, det vill säga max 3 gånger så mycket omega 6 som omega 3 i blodet. Snittet idag i Europa sägs vara cirka 15:1 i USA cirka 25:1 och i värsta fall uppåt 40:1.

Det är viktigt för gravida att ha adekvata mängder omega-3-fettsyror i blodet av flera skäl:

1. Fosterutveckling: Omega-3-fettsyror, särskilt DHA (docosahexaensyra), är viktiga för utvecklingen av fostrets hjärna och ögon. Detta är särskilt viktigt under den tidiga graviditeten när dessa organ bildas.

2. Neurologisk utveckling: Omega-3-fettsyror har visat sig ha en positiv inverkan på barnets kognitiva utveckling och kan bidra till att förbättra barnets intellektuella potential.

3. Minskar risker: Tillräckliga mängder omega-3-fettsyror kan minska risken för för tidig födsel och låg födelsevikt.

4. Minskad risk för postpartumdepression: Omega-3-fettsyror kan också ha en positiv effekt på den psykiska hälsan hos gravida kvinnor och minska risken för postpartumdepression.

För att upprätthålla adekvata nivåer av omega-3 under graviditeten rekommenderas det att kvinnor äter en balanserad kost som inkluderar livsmedel som fet fisk (som lax och sardiner) samt överväger omega-3-tillskott efter samråd med en läkare eller hälso- och sjukvårdspersonal. Det är viktigt att notera att omega-3-tillskott bör tas enligt riktlinjerna och inte överskrida de rekommenderade doserna.

Under amningstiden

För ammande mammor är det viktigt att ha tillräckliga nivåer av omega-3 i blodet av flera skäl:

1. Bröstmjölkskvalitet: Omega-3-fettsyror, särskilt DHA (docosahexaensyra), är viktiga komponenter i bröstmjölk. De bidrar till att utveckla barnets hjärna och ögon, liksom den övergripande tillväxten och utvecklingen.

2. Barnets utveckling: När en ammande mamma har tillräckliga nivåer av omega-3 i sitt blod, hjälper det till att säkerställa att hennes barn får de nödvändiga näringsämnena för en hälsosam utveckling, särskilt under de första månaderna av livet.

3. Immunförsvar: Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att stärka både mamman och barnets immunförsvar, vilket kan minska risken för sjukdomar.

4. Psykisk hälsa: Forskning har föreslagit att omega-3-fettsyror kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan, och de kan hjälpa till att minska risken för postpartumdepression hos ammande mödrar.

För att säkerställa att de har tillräckliga nivåer av omega-3 bör ammande mammor överväga att inkludera omega-3-rika livsmedel som fet fisk, valnötter och chiafrön i sin kost. Vid behov kan läkare eller hälso- och sjukvårdspersonal också rekommendera omega-3-tillskott. Det är viktigt att rådfråga en professionell vårdgivare innan man tar några kosttillskott under amning för att säkerställa säkerhet och lämpliga doser.