Barn och omega-3

Omega-3 har hyllats som ett hälsomirakel för vuxna. Den svenska funktionsmedicinska läkaren Cecilia Fürst menar att det är det allra viktigaste kosttillskottet och det hon skulle välja om hon tvingades att välja bara ett.

Men vad är fördelarna med Omega-3-tillskott för barn? Fördelarna med Omega-3 för barns hjärnutveckling, vid varje utvecklingsstadium, är välkända. Dessutom visar forskning att Omega-3 är effektivt för att stödja barns övergripande tillväxt och utveckling. Visste du att endast 2 av 10 barn i Norge (!) äter rekommenderade mängder fisk och skaldjur? Siffrorna från USA och Storbritannien är ännu värre.

Vilka är fördelarna med Omega-3?

Omega-3 kan spela en avgörande roll i att stödja barns mentala välbefinnande, vilket kan påverka alla aspekter av ditt barns tillväxt. Forskning visar att Omega-3-fettsyror bidrar till normal hjärnutveckling1 och funktion hos barn.

Omega-3 för barns hjärnutveckling


Motion och övergripande välbefinnande är väsentliga tillsammans med Omega-3 för barns hjärnutveckling. Studier av Omega-3 för barns utveckling har visat att Omega-3-fettsyror kan förbättra hjärnfunktionen hos barn. Det är goda nyheter! Omega-3-fettsyror är särskilt effektiva för barns hjärnutveckling, särskilt när det gäller inlärning och minne. Ytterligare forskning visar att Omega-3 hjälper till med barns koncentration. Förmågan att koncentrera sig och lyckas i klassrummet och gör det möjligt för barn att känna sig bekväma i skolan, vilket kan hjälpa till att förbättra deras välbefinnande.

DHA – En nödvändighet för hjärnutveckling

DHA (docosahexaensyra) är en typ av Omega-3 som kan att göra underverk för barns hjärnutveckling. En liten 8-veckors studie med 33 pojkar kopplade daglig intag av 400–1 200 mg DHA till ökad aktivering av pannloben – som är ansvarig för uppmärksamhet, impulskontroll och planering. Dessa funktioner som stöds av Omega-3 är avgörande för barns hjärnutveckling och socialisering. DHA för hjärnutveckling sker inte i isolering: en hälsosam dos Omega-3 för barns utvecklande hjärnor kan påverka de relationer och upplevelser barn har dagligen. DHA är särskilt effektivt för att stödja barns hjärnutveckling, vilket gör att barn också kan få en känsla av stabilitet under viktiga skeden av deras utveckling.

Omega-3 och barns beteende

Barn med tillräckliga mängder Omega-3 stödjer barns normala tillväxt och utveckling övergripande. Barn som är friska trivs både inom och utanför klassrummet. Genom att öka sitt intag av vitamin D får barn extra stöd för sina växande kroppar samt ett starkare immunsystem. Detta kan innebära massor av energi för att vara aktiva och färre missade skoldagar. Vitamin D har stödjer också hjärn- och ögonhälsa – båda är avgörande för ett barns övergripande utveckling. De har så mycket att se och lära!

Omega-3 för barns koncentration

Även vuxna kämpar med förlorad koncentration på grund av världens många distraktioner, så det är ingen överraskning att barn har ännu svårare att hålla fokus. Omega-3 kan förbättra barns koncentration och hjärnutveckling, vilket påverkar deras förmåga att lära och skapa vänskaper. Slutligen kan Omega-3-tillskott leda till förbättrad fokus, vilket kan hjälpa till med den spännande inlärning som äger rum i klassrummet.

Fördelarna med vitamin D för spädbarn

Vitamin D för spädbarn motverkar vitaminbrist – en oro för alla åldersgrupper. Rakit (en tillstånd av benförlamning), värk och smärta samt frakturer kan vara resultat av brist på vitamin D. Det är därför viktigt att rätt doser (särskilt vitamin D för spädbarn) ges. Förutom Omega-3 har man funnit att vitamin D för spädbarn är avgörande för tidig utveckling. Vi vet till exempel om fördelarna med både rätt dosering av barns vitamin D och Omega-3 för barns hjärnutveckling och benutveckling. CDC rekommenderar att doser av vitamin D för spädbarn under 12 månader är 400 IU per dag, medan doseringen av barns vitamin D från 12 månader stiger till 600 IU dagligen.

Barns och vitamin D: Fördelar och dosering

Barn är aktiva och fulla av energi, och därför är starka ben avgörande för att stödja deras ständiga tillväxt och dagliga aktiviteter. Med tendensen mot en mer stillasittande livsstil i den digitala tidsåldern kan betydelsen av en adekvat dosering av barns vitamin D inte nog understrykas. Att mäta upp rätt dosering av barns vitamin D är avgörande eftersom det kan finnas en sak som för mycket vitamin D.

Att välja rätt Omega-3-tillskott för barn

För att välja rätt Omega-3-tillskott för barn är det viktigt att överväga följande faktorer: Varumärkets pålitlighet, lämpliga doser av barnens vitamin D, och om barnen kommer att gilla produkten. Zinzino erbjuder ett Polyfenol Omega Balance Food-tillskott kallat BalanceOil Tutti Frutti (med D-vitamin), som har genomgått molekylära tester för att säkerställa renhet och säkerhet. Det är också viktigt att veta att barn har lättare för lite sötare smaker (som modersmjölken) än för till exempel bittra smaker. Det har Zinzino tänkt på när de utvecklat Tutti Frutti-smaken för barn. Normalt brukar man säga att det är okej att ge barn omega 3-tillskott när de slutar att amma, eller vid cirka 2 års ålder. Och normalt föreslår man, som för vuxna, 0,15 ml per kilo kroppsvikt. Vissa inom Zinzino föreslår till och med 0,20 ml per kilo kroppsvikt för barn. Men kanske 0,15 ml kan vara okej till att börja med och särskilt om man inte mäter via test innan och efter 120 dagar. Vad gäller omega 3-nivån i blodet, så finns nu studier på lämpliga nivåer för barn kontra vuxna. För vuxna rekommenderas minst 8% för att till exempel minska risken för hjärt/kärlsjukdom. Men för barn ser det ut att räcka med 6% för hjärnans utveckling och kroppens tillväxt.

Föräldrar kan använda BalanceTest för att få åldersanpassade doser av Omega-3 och vitamin D, och det finns också ett Vitamin D-test för att kontrollera nivåerna. Omega-3 och vitamin D är viktiga för både småbarn och spädbarn, och den barnvänliga smaken av BalanceOil Tutti Frutti gör det till ett populärt val även för kräsna barn. Att inkludera Omega-3 och säkerställa tillräckligt med vitamin D i barns kost är enkla lösningar för att främja deras hälsa.